Životní harmonie

Fakta a mýty o józe a dýchání, díl druhý: Nadechněte se a hlavně…zhluboka

Trénink dechových technik a řízených zádrží dechu pomáhá adaptovat organismus na "zhoršené podmínky" a podporuje obranyschopnost organismu a zlepšení kvality dýchání. Proč hluboký nádech? Jde o nedostatek kyslíku, který vás vede k nadechnutí se, nebo - jde o zvýšenou hladinu CO2 v krvi, nebo sníženou odolnost vůči tomuto obsahu v krvi? 

celý článek

Nový blog DÝCHÁRNA:: Fakta a mýty o dechu, první díl

Nadechněte se zhluboka a užijte si kyslíku. Už jste to slyšeli? Je to kec, nebo správně? Rád bych se společně s vámi zažal bořit do hloubky nesmyslů a smysluplnosti jógy a dechu. Vydejte se se mnou na poznávání a boření mýtů o dechu a józe. Začínáme TEĎ... třeba tím, proč dýchat, nebo nedýchat nosem?

celý článek

Proč je důležité dýchat nosem?

Tolik diskusí se vede o dýchání a práci těla v souvislosti s dechem. Nejenom z jógy a její praxe mám osvědčená pravidla, která se na kvalitě dechu podílejí. 

celý článek

Jógová urputnost nebo cesta?

Proč já neudělám pozici s větším rozsahem a stejnou variantu jako provádí kamarádka?“ Existuje vůbec nějaké dokonalé provádění pozic? V čem tkví pokročilost jógy?

celý článek

Síla dechu - je levný a vždy s námi - žijeme-li

Tolik financí vynakládáme na prostředky, které mají udržet zdraví, vitalitu a v neposlední řadě i radost. Hledáme v tajemných názvech, kuriozitách a často i nesmyslech. Přitom stačí…využít to nejlevnější a nepřirozenější, co máme každou chvíli života při sobě…DECH.

celý článek

Jak vznikla má nová kniha?

Pro Jóga Dnes jsem se rozepsal o tom, jak vznikla má nová interaktivní kniha Deník pro meditační čtení a psaní. Není to však jen kniha, ale také nástroj, který vám pomůže pracovat s myslí. Máte knihu už doma? Budu rád, když mi dáte vědět, co na ni říkáte.

celý článek

Powerjógové žití jógy

Od roku 2003 se powerjóga postupně šíří celou Českou a Slovenskou republikou. Za tu dobu urazila kus cesty. Je atraktivním jógovým tréninkem, ve kterém se uplatňují všechna doporučení jógové praxe, fyzioterapeutické koncepty i techniky práce s pozorností a myslí.

celý článek

Jak žít jógu a jak pracovat sám se sebou?

Uvolněte se a jděte krok za krokem vědomě cestou, i když trny cesty mohou někdy pořádně píchat. Trny jsou však vhodným upozorněním, aby člověk nezpychnul a uvědomil si, že vždy má sílu vstát a jít vpřed - s pokorou a vírou.

celý článek

Má indická dobrodružství začala před 8 lety

Jen dvě fotky si odkládám do tohoto "textu". Jsou mojí vzpomínkou na 8 let v Indii, kdy jsem 3.9.2014 zakončil svůj první indický učitelský - jógový trénink. 

celý článek

Ohlédnutí za víkendem v Poděbradech

Bylo to snad po třech letech, kdy jsme se opět potkali na jógovém víkendu. Společně jsme tak mohli strávit čas nejenom s jógou. 

celý článek