Využijte svou vnitřní sílu

Využijte svou vnitřní sílu

23. 05. 2018  |   Životní harmonie

Věřit sám sobě, být vděčný, učit se, dát vale jistotě, makat, zkoušet, vystoupit z komfortu, vážit si sám sebe a využít svůj vnitřní zdroj - to jsou mé tipy #zijtejogu

O józe se říká všechno. Nejrůznější lektoři jednotlivých stylů jógy se předhánějí v tvrzeních o jedinečnosti a dokonalosti, či prastarosti oblíbeného jógového stylu. Jak malicherné „války“ dokáží jógoví učitelé vést, aby upoutali pozornost a vyřkli, že jsou dokonalejší a lepší než ti druzí. Je srandovní pozorovat některé instruktory jógy, kteří tvrdí pouze naučené věci bez argumentů a svých zkušeností. I já jsem v začátku své praxe tvrdil věci, které mi někdo řekl nebo jsem se je naučil. Pak jsem je transferoval dál. Naštěstí díky své praxi, studiu a zkušenostem již nemusím tvrdit „pravdy“ guru a učitelů, a mohu jít a tvořit svou volnost v cestě, které věřím. Za to děkuji všem učitelům, se kterými jsem se kdy setkal a kteří mě inspirovali svou jedinečností.

Před 15 lety jsem udělal nejpodstatnější krok svého života, který z jistoty dobrého zaměstnání namířil do nejistoty. To, co jsem dělal, už nemělo smysl, a abych se psychicky netrápil, odešel jsem. Strach jsem nechal stát mimo své rozhodnutí. Věděl jsem, že vše nějak bude. Důležitá byla má osobní pohoda. A stalo se. Přišla mi do cesty powerjóga. Zamiloval jsem se a jdeme spolu dál. Díky svému muži, ve kterém mám inspiraci i oporu, stejně jako celému týmu a fanouškům můžu dělat to, čemu věřím. Sny je třeba realizovat! Nebát se a jít do všeho, i když něco třeba nevyjde. To není prohra, to je vítězství svobody a realizace našich možností – vždy s respektem a láskou, vírou v to, že to je možné a že zkoušíme jít nejlépe, jak jen můžeme.

V tom všem mi pomáhá powerjóga. Posílila a zpružnila mé tělo, mysl dostala stejných kvalit a společně se protíná tento základ ve volnosti, kterou si rád dopřávám a současně ji rád dopřávám i svému okolí. Je stejně silná, jako rozhodnutí dělat něco pro sebe, nesedět na místě a rozvíjet se. Díky ní jsem se naučil vnímat své potřeby a potřeby všech okolo mě, se kterými se pravidelně setkávám. Společně jdeme cestou, ze které vždy někdo odpadne, nebo naopak do ní vstoupí, a tvoříme tak společný záměr a cíl.

Věřte sami sobě

Když si člověk věří a spolehne se na svou vnitřní sílu a odvahu, zvládne překážky, které přirozeně přicházejí do cesty. Tyto překážky se neobcházejí. Přímo s nimi komunikujte, dívejte se na ně a hledejte způsob, jak je zvládnout.

Buďte vděční

Na každé cestě se setkáváte s mnoha lidmi, nabídkami, odmítnutími a nikdy nevíte, co přinese budoucnost. Vděčnost je přítomný stav, který je projevem respektu ke všemu, co je, a tak hodnotit cokoli, hanit a pomlouvat jen proto, že v danou chvíli má člověk nějaký názor, znamená omezenost a pohrdání.

Učte se

Jóga je široké pole pro vyjadřování se a vyslovování názorů a pouček. Často se ve dvou knížkách, třech, čtyřech dozvíte rozdílné informace, a tak je dobré věnovat pozornost učení se, aby se vaše znalosti rozvíjely. Ty potom vložené do praxe pomohou vytvořit váš styl i cestu.

Dejte vale jistotě

Učit se meditaci a chtít ji praktikovat v klidu a tichu je, jako byste hledali jehlu v kupce sena. Naopak. Najdete-li klid a meditaci v chaosu a nejistotě, můžete získat sílu a vhled do situací, které vždy mění svou kvalitu stejně, jako je změna základním rysem Vesmíru. A tak … powerjóga učí adaptovat se na změnu, a to je pro běžný život nejdůležitější.

Makejte

Je jednoduché složit ruce do klína, dívat se do oken a duší ostatních a říkat si: „Ti se mají.“ Ale zabrat a realizovat svou cestu je daleko náročnější, a i přesto příjemnější. Se snahou a respektem člověk dojde k cíli.

Zkuste to!

Chodit se strachem okolo horké kaše nemá smysl. Dotkněte se všeho, co se k vám přiblíží. Nebojte se toho, že neuspějete nebo že zklamete. V podstatě člověka je obsažena samotná nejvyšší dokonalost, a tak nikdy neděláte věci špatně. Vždy je děláte nejlépe, jak můžete. Možná ve vašich očích nevyjdou nebo máte pocit, že jste selhali. Ale tak to není! Jen jste se přesvědčili, že máte dělat něco jinak. Ale vždy jděte do všeho, co přichází, protože na tom zjistíte, jak máte jít dál.

Vystupte z komfortu

Někdy stojí za to vystoupit ze své zajeté cesty, pohodlné procházky životem a zkusit něco jinak. V jinakosti poznáte a můžete rozšířit své obzory a do své cesty přizvat nový závan větru, jako jaro, které přináší s sebou vždy energii a vitalitu – chuť k životu. Prostě zkuste dělat nestandardní věci, které vás obohatí a díky nimž prohloubíte svou vitalitu.

Važte si sebe sama

Nikdo nemá právo říkat, že jste špatní. Nikdo nemá právo vozit se po vašich zádech, a tak kdykoliv někdo podobný přijde do vaší cesty, zamyslete se, co vám situace ukazuje. Je na ní něco reálného? Toto řešte, ale nenechte druhého, aby se po vás vozil. Stačí ho jen vymazat z přátel, odstranit ze svého teritoria bez urážek a pomluv, které třeba on vůči vám dělá. Jděte svou cestou hrdí, čistí a vznešení. Ať každý jde svou cestou.

Využijte svůj vnitřní zdroj

Jdete-li bez ubližování, lhaní, s čistou myslí a naplno svým životem, jste napojeni na svůj vnitřní zdroj, jehož základem je dokonalost. Dokonalost rozvíjíte každým slovem, činem a chutí jít vpřed. Věříte-li sami sobě, nemusíte se bát, že by cesta ztroskotala. Vždy je o vás dobře postaráno!

 

Žijte jógu ... svoboda v přístupu k sobě sama. Nemusíte pouze cvičit jógu, stačí pracovat s vírou, láskou a pozorností na svých snech! Vezměte sílu, odvahu do svých rukou a dělejte to, pro co se rozhodnete. Možná zjistíte, že to není ono, nebo naopak, ale o tom to je. Sedět v ústraní a bát se umí většina lidí…

 

Článek pro www.jogadnes.cz

 


Přidat nový komentář

Jméno