Pod toskánským sluncem

Pod toskánským sluncem

19. 07. 2018  |   Cestování

Osm hodin i s menšími zastávkami stačilo proto, aby se Rakousko proměnilo v jižní Itálii. Ruce na volantu již tuhly. Vrtění v autě za volantem bylo průběžné. A navíc na centrálním displeji vzrůstala teplota z výjezdních 18 stupňů… na 38. A to bylo cítit i přes okénka auta.

Je to neuvěřitelné, jak nádherný je svět. Je to neuvěřitelné, jak blízko je krása. Stačí jet jen 10 hodin směrem na jih a dostanete se do překrásného italského Toskánska. Zvlněná krajina se proměňuje v rovnou plochu, kde každá túje označuje rodinné sídlo. Občasným vrcholkům v rovinatém povrchu vždy dominují krásné obdélníkové vily, nad jejichž jednoduchostí, souměrností a krásou žasne každé oko. Je to stejné, jako když jdete na večeři a dáte si penne pesto. Tak jednoduché… a tak výtečné. Nepřeplácané, nedotvářené, ale velice jednouché. Dáte dvě penne na jazyk a přestáváte mluvit. Jen cítíte a vnímáte tu jedinečnost a úžasnost. 

Vinice – pravidelně uspořádané do pruhů, lemují jižní svahy a v mysli se otevírá prostor k uvažování o tom, jak výborné víno se v dané vinici pěstuje. Alej tvořená vysokými stromy vede k hradu, za jehož branou se otevírá vinice Bolgheri s překrásnými restauracemi a enotékami. Stačí jen usednout k jednomu ze stolů, objednat si bruschettu, talíř toskánských specialit, mozzarellu Buffalo a chuťové pohárky rozjedou takovou symfonii, že i víno z místních vinic stojí v pozadí. Vše je úžasně vyvážené a vyrovnané a toskánské slunce, jehož intenzita šplhá ke 40 stupňům, naplňuje každý kousek skvělého jídla, vína a momentu. V tuto chvíli, kdy prožijete gastronomický zážitek naplno, už jen toužíte se osvěžit v místní „kašně“, která k tomu vybízí.

Cestou zpět do Castiglioncello se stavíte na nejúžasnější „světově evropské“ bílé pláži, kde i pejskové mohou dovádět ve vlnách. A jelikož mám s sebou svého kámoše Akiho, tak tuto příležitost vítám. Oproti horám je z teploty v Toskánsku unavený. Jazyk visí z mordy, čímž se chladí (šitalí), a je vidět, že hory a mírná teplota byly tím, co mu vyhovovalo. A tak je třeba, v tropickém dnu, zchladit se. Zamířili jsme na ne zcela běžnou pláž, kde tedy mohou být i psi. Ani mu nestačím sundat obojek, a už je v moři a běží vpřed vlnám. To jsem zcela nečekal, takovou spontánnost, ač jsme tady již jednou byli. A on skáče ve vlnách, potápí se, vlna ho potopí a on stále zůstává. Neskutečná krása, která v naprosto tyrkysové barvě moře s pozadím jemného a bílého písku pojí vaši mysl a naplňuje ji neskutečnou nádherou. 

Prostě je léto, a tak jsem z hor, kde byla opravdu zima, přijel do místa dusícího se teplem, které si však užívám. Navíc jsem zde objevil jógový workshop, který mě inspiruje v záklonových pozicích, a tak oceňuji skloubení práce a volna. Když vás to baví, není o čem diskutovat. Jen cítíte, jak to plyne, jaké to je, a máte v sobě uspokojující emoci – emoci splynutí. Už nic nechcete a jen jste v tom, co nyní prožíváte. Čas se zastavil a vy nevíte, co je za den, co se odehrává a jen jste. 

Děkuji, děkuji, děkuji! 

VK

 

PS1:

  1. Pokud jedete do nádherných středověkých měst, jako je Volterra, San Gimignano, Siena, buďte tam již kolem 9. hodiny ranní nebo po 16. hodině… a pak zaparkujete. Jinak jedete městskou zácpou a na vyhrazená parkoviště se nedostanete. Zaparkujete-li mimo vyhrazená místa, počítejte s pokutou, nebo v horším případě odtažením. Já jsem San Gimignano jel nyní po třetí. Vždy v čase, kdy upozorňuji – „nejezděte“, a 3krát jsem to vzdal a odjel. Viděl jsem vše jen z auta. Až nyní jsem jel odpoledne… a úžasné. 
  2. Nemáte-li rádi velké davy lidí, těmto městům se vyhněte. Turisté se zde množí, ale na druhou stranu, vidět tato místa, stojí za to. 
  3. Hledejte neměstské pláže, protože jinak zažijete deštník na deštníku, tělo na těle… což však k letnímu Toskánsku patří. Jedete-li po pobřeží, můžete však nalézt i zajímavé pláže, kde nebude vše připraveno pro turisty, ale zato zažijete překrásnou atmosféru. 
  4. Chcete-li méně lidí v Toskánsku, jeďte v září nebo červnu. 
  5. Chcete-li výborně jíst, nezaplatit moc peněz a mít zážitek z krásy, jeďte do Rosignano Marittimo, kde zažijete domorodce, kavárnu splácanou ze všeho, co našli, krásné původní baráky, výhledy na moře, výborné jídlo a super espresso.
  6. Máte-li rádi víno, úžasné jídlo… tak jezděte po vinicích. Podél cesty uvidíte spoustu lákadel: agriturismo, wine tasting, eco resort, toskánské produkty… nebojte se, jeďte tam a zkuste to. Určitě tam bude méně lidí než v přeplněných městech, a ještě navíc nakoupíte, jste-li nadšenci do vína, úžasné víno, které nebude stát tolik peněz jako v městských vinotékách. 
  7. Počítejte s cenou dieslu od 1,6 až 1,8 Euro.
  8. Výborné prosecco seženete všude a příjemné ceny. 
  9. A to nejvíc! Ať zažijete cokoliv, tak Toskánsko je úžasné! 

 

PS2: A když si v Castiglioncellu dáte v restauraci úplně ty nejjednodušší penne pesto, budete je vyžadovat každý den po zbytek pobytu. 

IMG_3369
IMG_3371
IMG_3388
IMG_3425
IMG_3427
IMG_3460
IMG_3472
IMG_3483
IMG_3486
IMG_3507
IMG_3530-1
IMG_3530
IMG_3543
IMG_3549
IMG_3581
IMG_3624
IMG_3633
IMG_3656
IMG_3660
IMG_3688
IMG_3692
IMG_3705
IMG_3731
IMG_3745
IMG_3754
IMG_3765
IMG_3807
IMG_3839
IMG_3907
IMG_9840
IMG_9960.JPG

Přidat nový komentář

Jméno


Weleda