Očistný plán pro Jóga Dnes

Očistný plán pro Jóga Dnes

02. 05. 2022  |   Životní harmonie

3 denní plán pro pozdně jarní očistu. Vycházím z jednoduchosti, možností, ájurvédy a vlastních zkušeností, které více a více směřují k respektu ročního období, přirozené potravy a víře v možnosti, které máme. 

Pokud jste unavení, neukotvení, podráždění, uchvacují vás touhy a chutě, bolí vás často hlava, nebo máte málo energie, je nejvyšší čas na očistu. Také však, když se cítíte dobře, protože právě v tuto chvíli nabízí příroda to “znovuzrození” naplno. Jarní čas je přítelem očisty a tak není jediný důvod váhat.

Zbavit se nečistot, únavy, ztuhlosti svého těla i mysli, probudit se po zimě, která letos byla “nejasnou” zimou, a podpořit tak vitalitu, to je cílem jarní očisty. I já to tak mám. Navíc, mnozí z nás prodělali psychické problémy související s covidem, vznikly i fyzické problémy a co si budeme říkat…současná doba s děním na Východě není povzbudivá.  Proto… není na co čekat! Vzhůru za energií a lehkostí. 

Za dobu praxe jógy, která již nějakou dobu trvá, jsem prošel mnohými postupy a přístupy zaměřenými na očistu, jemnými i extrémními. S nabytými zkušenostmi a také věkem se člověk vrací více k přirozenosti a jednoduchosti, a tak určitě nejsem ten, který vám bude doporučovat extrém. Já sám jsem několik let po sobě odlétal na očistu do Indie. Tříletá nucená pauza mi moc neprospěla. Na druhou stranu je jednoduché odletět do Indie (kamkoliv) a nechat si pročistit ve skrz všechny otvory,  ze všech stran a směrů. To je relativně pohodlné. Ale udělat to v podmínkách, které máme, ve kterých žijeme, je možná kvalitnější způsob očisty, protože se člověk učí žít v místě, kde je doma. 

To, co pro očistu platí - potřebujete na ní čas. Je vhodné nemít pracovní povinnosti, něco řešit, sportovat, atd. Očista potřebuje celého člověka - jak tělo, tak mysl, i to nejniternější uvnitř. Vše se čistí a obnovuje. A proto… rozhodnete-li se, udělejte očistu o volném víkendu, nebo odjeďte na chalupu, do resortu, do apartmánu…prostě někam, kde nebudete muset nic. A z vlastní zkušenosti doporučuji, nemít s sebou ani tooho, koho milujete, pokud se pro očistu nerozhodnete společně. Podstoupíte-li očistu, tak její postupy jsou pro zdravé osoby. Je potřeba přistupovat k jarní očistě s rozumem, nepouštět se do velkých experimentů a nejste-li si jistí, raději se poradit s odborníkem o správném postupu.

Celý článek naleznete ZDE

  • Foto: Shutterstock.com


Přidat nový komentář

Jméno


Weleda