Můj blog Žijte jógu: Věřte sami sobě

Můj blog Žijte jógu: Věřte sami sobě

22. 01. 2024  |   Životní harmonie

Mějme odvahu říci: jsem dobrý, jsem dobrá, jsem to já, jsem sám sebou a jsem na to pyšná/ý...!

Na dětských hřištích, pískovištích, pod stromem, v parku, kočárku nebo na ulici jsme bláznili a smáli se. Byli jsem sami sebou bez hodnoticích a dospěláckých kvalit. Byli jsme spontánní… to bylo naše dětství, které vesměs nemělo ohraničení. Ohraničení byla pouze v rukách rodičů, prarodičů a školy, a měly nás připravit pro pobývání ve společnosti a v jejich mantinelech.

Na začátku životní cesty jsme byli veselí, hraví a divocí. Byli jsme zářící a ta záře lákala a šířila se bez omezení do všech koutů. Každého, kdo byl přítomný, dětská radost nakazila. Byli jsme šťastní a veselí, než přišel proces ochočování. Najednou se něco stalo. Starší nás začali formovat a tvarovat. Začali nás vychovávat k obrazu svému i společnosti. Bylo nám vnuknuto, že se máme „takto“ chovat a tak to má být. Že bychom se měli pouze takto vyjadřovat, takto vypadat a touto cestou jít.

Postupně, s rozvíjející se dospělostí, přišly situace, které více a více tlačily na náš fyzický potenciál, a i díky projevené sexualitě jsme se začali snažit o to, vypadat dobře. Trochu špeku na břichu a menší ramena začaly být překážkou. Najednou jsme se cítili méněcenní a víru v sebe sama jsme ztráceli. Sebevědomí utrpělo a naše dušička se schovala. Bylo zaděláno na vnitřní ukrývání se a částečně i smutek. Proč se tak stalo? Proč hodnocení okolí nebo mediální normy potlačily naši přirozenost a my se začali zahalovat do smutku a přetvářky? Proč jsme přestali pouštět svou vnitřní záři ven?

Otevřete se sami sobě

Sundejte ze sebe tážívý kabát představ ostatních, jací máte být. Buďte sami sebou. Upřímnost v příjímání sebe sama bez tlaku okolí, make-upu a pozlátka světa je základem pro štěstí. Je to zdroj radosti a je jedno, jaký povrch pokrývá to uvnitř nás schované – vnitřní já – dušička. Ta je vždy o prvotně vrozené síle, prvotní dokonalosti, která je v každém z nás. Síla a štěstí člověka nemají oblečení, nemají barvy a hodnoty viděné druhými. Je to takové, jaké to je. Okolí a svět nás může formovat, tvarovat, doplňovat a podporovat, ale vždy je třeba nechat zářit své já!

Buďme silnější, upřímnější k sobě a sebevědomí nechme vyjít ven. Mějme odvahu říci: jsem dobrý, jsem dobrá, jsem to já, jsem sám sebou a jsem na to pyšná/ý.

Všichni jsme stejní. Jsme úžasní, krásní a silní.

Vašek

 

 

Komentáře


Přidat nový komentář

Jméno


Weleda