Japonská štíhlost a my

Japonská štíhlost a my

28. 12. 2017  |   Životní harmonie

Od rána, co jsem se položil na Waikiki Beach v Honolulu, přemýšlím o tom, proč Japonci, ač jejich talíře v restauracích jsou přeplněné, jsou hubení? Ženy bez známek celulitidy a muži bez nafouklých a velkých břich.

Nejméně 5 dnů mi to vrtá hlavou a tak jsem hledal na internetu. Nesnažím se o žádnou vědecky odbornou práci, ale díky mé zvědavosti a pozorování lidí, jejich těl a talířů si zpestřuji svůj pohled na to, jak jíst a co dělat pro dobrou kondici a postavu.

Dle agentury APF (zdroj: www.lidovky.cz) je obezita v Japonsku nelegální a od roku 2008 musí všechny podniky při zdravotních prohlídkách svých zaměstnanců, řešit objem pasu z různých důvodů, jako např. možná souvislost s kardiovaskulárními onemocněními, vysokým krevním tlakem nebo i hladinou cholesterolu. Jak reálné to je, nevím, ale možná centrální regulace pomáhá řešit tento problém s obezitou.

Ač mají Japonci vysoký přijem sacharidů z rýže a dalších obilovin, tak to na nich není vidět. Jsou štíhlí. Internet uvádí, že omega3 mastné kyseliny z ryb, mořských plodů a dalších mořských darů, zelený čaj - matcha a především rýže jim pomáhají k dobré kondici a štíhlosti. Možná na tom něco bude. Když ležím na pláži a slyším chroustání chipsů, je jasné, že to jsou Američani. Pro tělo je jedna z nejhorších kombinací smažené potraviny společně se slazenými nápoji, a to je jídlo v Americe zcela standardní. Když pozoruji talíře amerických turistů, kde převažuje složení z chipsů, uzenin, sýrů a právě smažených potravin a hamburgerů, tak si myslím, že přávě v tom je zakopaný pes.

Kvalita potravin je ústředním tématem. S tím souvisí i čas, který věnujeme shánění potravin. Zájem o kvalitní potraviny se i u nás zvyšuje, ale i přesto je stále většina, které je jedno, co jí. Před několika dny jsem byl v malém městečku Kailua (havajské město) v síti Whole Foods nakoupit. Jejich tématem jsou lokální farmáři, kvalitní zdroje, bez antibiotik a pesticidů, vypěstované a s láskou chované. Je zde výběr všeho, co pro zdravé stravování potřebujete. Žasnul jsem a současně mi bylo líto, že ač se jedná o drahé potraviny vzhledem k okolním velkým supermarketům, si u nás prozatím potraviny vybrat nemůžeme. Chápu, že velkou výhodou zde na Havaji, je přítomnost oceánu jako zdroje čerstvých ryb a síla slunce, která u nás přirozeně chybí. Nacházíme u nás obchody - vlašťovky, kde jde o kvalitu potravin, ale i přesto jich mnoho není. Tak snad se dočkáme doby, že si kvalitu, opravdovou - ne pouze nálepkou označenou, budeme moci koupit i u nás. Vůbec nevyzdvihuji zahraničí, ale v kvalitě potravin a přístupu ke zdraví jsme stále na chvostu.

A jak vidím já cestu za štíhlostí? Jíst menší porce, mít pravidelný stravovací režim, jíst do polosyta, jednou týdně si dopřát odlečené odpoledne a večer, jíst lehké večeře a polévku miso, nebo zeleninové vývary, vyhnout se smaženému jídlu a slazeným nápojům, nadbytečnému příjmu např. v kanceláři a uždibování během dne. Jíst, když má člověk hlad a jíst pomalu, dobře kousat, odkládat přibor - tím postupně člověk nabyde na zvýšené citlivosti k pocitu nasycenosti. Nutné je zbavit se všeho, co nesouvisí s jidlem během jezení, nespěchat a jídlo si užívat. A za mě ještě pár rad pro štíhlou postavu: vyhnout se zaručeným tipům na hubnutí, výživovým extrémním směrům a rad tipu nejezte např. maso, nebo lepek, když nemáte problém se stejným jmenovatelem. A co je velice důležité - pohybovat se, cvičit a být v dobrém mentálním rozpoložení. To vše dohromady dá našemu tělu ladné linie a štíhlost.

Máte nějaké tipy na to, kde nakoupit třeba na internetu, nebo nějaké poznatky z japonského tajemství štíhlosti? Pište mi na blogu a do zpráv, budu rád a aspoň inspirujeme ostatní, kde třeba nakoupit.

VK

Komentáře

Vlaďka | 23. 05. 21 - 12:47
Já bych jen ráda upozornila, že ač je článek jinak skvělý, trochu si protiřečíte. Rýže je totiž přirozeně bezlepkovou obilovinou. Tudíž doporučovat lidem, že se nemají vyhýbat lepku, pokud s ním nemají problém, je trošku protimluv, když se doporučená asijská strava skládá převážně z bezlepkové stravy. Pokud se totiž asijské kuchyni přizpůsobíte, lepek zároveň z většiny omezíte už z podstaty. Mimo jiné je skvělé pozorovat lidi, kteří s lepkem problémy mají, většinou po záměně brambor, těstovin a pečiva za rýži, jáhly a pohanku nebo z nich vyrobeného pečiva, jdou kila dolů sama. A většinově se poté ustálí na přirozeném úbytku okolo 10kilo. Jak dobře píšete, v hodnotě kalorií to není, ta někdy může být naopak i vyšší...ale za ta naše evropsko-americká nafouklá břicha, může lepek hodně, když k tomu nepřipočítávám sladké, pochutiny a alkohol; dobrému trávení tedy zdar :)
Vašek | 30. 12. 17 - 04:05
Evo, a proč? Co říkal?
Eva Galambova | 29. 12. 17 - 22:08
Shodou okolností jsem dnes (myslím na impulsu) poslouchala rozhovor s pane kuchařem Markem Horou. Mistr kuchař uznávaný v dalekém Japonsku. Celkem vystizne zmiňoval, proč my máme ta bříška a Japonci ne

Přidat nový komentář

Jméno