Japonská štíhlost a my
28. 12. 2017 | Životní harmonie
Od rána, co jsem se položil na Waikiki Beach v Honolulu, přemýšlím o tom, proč Japonci, ač jejich talíře v restauracích jsou přeplněné, jsou hubení? Ženy bez známek celulitidy a muži bez nafouklých a velkých břich.
Nejméně 5 dnů mi to vrtá hlavou a tak jsem hledal na internetu. Nesnažím se o žádnou vědecky odbornou práci, ale díky mé zvědavosti a pozorování lidí, jejich těl a talířů si zpestřuji svůj pohled na to, jak jíst a co dělat pro dobrou kondici a postavu.
Dle agentury APF (zdroj: www.lidovky.cz) je obezita v Japonsku nelegální a od roku 2008 musí všechny podniky při zdravotních prohlídkách svých zaměstnanců, řešit objem pasu z různých důvodů, jako např. možná souvislost s kardiovaskulárními onemocněními, vysokým krevním tlakem nebo i hladinou cholesterolu. Jak reálné to je, nevím, ale možná centrální regulace pomáhá řešit tento problém s obezitou.
Ač mají Japonci vysoký přijem sacharidů z rýže a dalších obilovin, tak to na nich není vidět. Jsou štíhlí. Internet uvádí, že omega3 mastné kyseliny z ryb, mořských plodů a dalších mořských darů, zelený čaj - matcha a především rýže jim pomáhají k dobré kondici a štíhlosti. Možná na tom něco bude. Když ležím na pláži a slyším chroustání chipsů, je jasné, že to jsou Američani. Pro tělo je jedna z nejhorších kombinací smažené potraviny společně se slazenými nápoji, a to je jídlo v Americe zcela standardní. Když pozoruji talíře amerických turistů, kde převažuje složení z chipsů, uzenin, sýrů a právě smažených potravin a hamburgerů, tak si myslím, že přávě v tom je zakopaný pes.
Kvalita potravin je ústředním tématem. S tím souvisí i čas, který věnujeme shánění potravin. Zájem o kvalitní potraviny se i u nás zvyšuje, ale i přesto je stále většina, které je jedno, co jí. Před několika dny jsem byl v malém městečku Kailua (havajské město) v síti Whole Foods nakoupit. Jejich tématem jsou lokální farmáři, kvalitní zdroje, bez antibiotik a pesticidů, vypěstované a s láskou chované. Je zde výběr všeho, co pro zdravé stravování potřebujete. Žasnul jsem a současně mi bylo líto, že ač se jedná o drahé potraviny vzhledem k okolním velkým supermarketům, si u nás prozatím potraviny vybrat nemůžeme. Chápu, že velkou výhodou zde na Havaji, je přítomnost oceánu jako zdroje čerstvých ryb a síla slunce, která u nás přirozeně chybí. Nacházíme u nás obchody - vlašťovky, kde jde o kvalitu potravin, ale i přesto jich mnoho není. Tak snad se dočkáme doby, že si kvalitu, opravdovou - ne pouze nálepkou označenou, budeme moci koupit i u nás. Vůbec nevyzdvihuji zahraničí, ale v kvalitě potravin a přístupu ke zdraví jsme stále na chvostu.
A jak vidím já cestu za štíhlostí? Jíst menší porce, mít pravidelný stravovací režim, jíst do polosyta, jednou týdně si dopřát odlečené odpoledne a večer, jíst lehké večeře a polévku miso, nebo zeleninové vývary, vyhnout se smaženému jídlu a slazeným nápojům, nadbytečnému příjmu např. v kanceláři a uždibování během dne. Jíst, když má člověk hlad a jíst pomalu, dobře kousat, odkládat přibor - tím postupně člověk nabyde na zvýšené citlivosti k pocitu nasycenosti. Nutné je zbavit se všeho, co nesouvisí s jidlem během jezení, nespěchat a jídlo si užívat. A za mě ještě pár rad pro štíhlou postavu: vyhnout se zaručeným tipům na hubnutí, výživovým extrémním směrům a rad tipu nejezte např. maso, nebo lepek, když nemáte problém se stejným jmenovatelem. A co je velice důležité - pohybovat se, cvičit a být v dobrém mentálním rozpoložení. To vše dohromady dá našemu tělu ladné linie a štíhlost.
Máte nějaké tipy na to, kde nakoupit třeba na internetu, nebo nějaké poznatky z japonského tajemství štíhlosti? Pište mi na blogu a do zpráv, budu rád a aspoň inspirujeme ostatní, kde třeba nakoupit.
VK