S týmem BEZ FRÁZÍ - o JEDNODUCHOSTI (fotky, video i rozhovor)

S týmem BEZ FRÁZÍ - o JEDNODUCHOSTI (fotky, video i rozhovor)

13. 04. 2021  |   Životní harmonie

Měl jsem doma všechny knížky o příbězích sportovců BEZ FRÁZÍ, kteří bez kudrlinek vypovídají svůj příběh. Trochu jsem jim záviděl až do chvíle, než mi přišla zpráva, jestli bych mohl povídat pro BEZ FRÁZÍ. Zde přináším souhrn všeho, co bylo filmováno, foceno i řečeno - BEZ FRÁZÍ.

Ač jsem příběhy znal, nechápal jsem, když mně Franta oslovil, budeme dělat. Domluvili jsme si schůzku. Podívali si dooost dlouho a já toho řekl docela dost. Jsem rád, že některé věci se ztratily "v překladu" a některé zůstaly. Vše tak jak má být a já děkuji celému týmu, který se mnou mluvil, natáčel, fotil a ...byl. 

ROZHOVOR PRO BEZ FRÁZÍ "JEDNODUCHOST". 

Tu chvíli si umím dodnes vybavit úplně jasně a zřetelně.

Stojím v bílém úboru na pódiu v dokonale nasvícené O2 Areně. Hraje krásná hudba a na ploše, která obvykle patří hokeji, tenisu nebo jakémukoli dalšímu sportu, podle mých pohybů cvičí aerobik přes tisíc lidí. Cítím, že sestava, kterou jsem připravil pro Wellness Marathon 2004, začíná gradovat. Všichni jásají, všichni se dostávají do extatického stavu.

Všichni až na mě.

Díval jsem se na tu scénu a poslouchal svůj vnitřní hlas, který říkal:
„Ty debile, co tady děláš?“

Ráno jsem vstal jako člověk, který umí svým pohybem strhnout davy, a lusknutím prstu to skončilo. Najednou jsem se začal cítit blbě, najednou mě přestalo bavit juchat a ukazovat se.

Ve třiatřiceti letech jsem cítil jediné. Trapnost.

Skončilo vystoupení a přišel moment, kdy jsem řekl dost. Původně jsem všem kolegům a kamarádům oznámil, že si dám jen pauzu. Už jsem se ale k tomu, abych se vystavoval jako tvář sportovního aerobiku, nikdy nevrátil.

Každý den je malý život, každé probuzení je malé narození, každé ráno je malé mládí a každé usínání je malá smrt.

Hodně lidí očekává, že tuhle a podobné věty budu ve velkém sypat z rukávu všude, kde se objevím.

Jako člověk, který se věnuje posledních dvacet let józe nejen tak, že ji praktikuje, ale i tak, že ji vyučuje, je opravdu pronáším poměrně často. Zároveň mám především v poslední době zájem, aby v tom, co dělám, nebyla za každou cenu hloubka, ale spíš jednoduchost.

Výše zmíněný citát jsem se proto nenamáhal vymyslet, jednoduše jsem si ho propůjčil od pesimistického filozofa Arthura Schopenhauera.

Pokud vím, necvičil jógu, ale v mých očích měl jogínskou mysl.

Jsem schopen tohle říct o každém člověku, který se na něco umí soustředit. Na cíl, na výkon. Ať už je jeho konání spojené s jeho prací, s jeho vírou, nebo s vrcholovým sportem. Příměrů je celá plejáda. Svět je sice obvykle popisován racionálně a velice složitě, ale za tím vším se skrývá jednota.

Proto všechno, co člověk dělá „ponořeně“, je jóga.

Největší meditací je, když si dítě hraje a neslyší mamku ani taťku, prostě je uvnitř, neptá se, proč má něco dělat, jen koná. Krásně se to dá propojit se všemi činnostmi, kde se člověk musí soustředit na cestu a na samotný průběh. Tak se dostane ke svému snu, který je vnitřní motivací, ale nikoliv obsesí vytvořenou vnějšími vlivy. Toho, kdo to tak má, nevykolejí, když jde za svým cílem a najednou musí uhnout doleva nebo doprava. I tam se totiž něco dozví o své cestě, směřující k celkovému naplnění. K pocitu celistvosti.

Říkám to jako člověk, který vzešel z prostředí sportu.

Začínal jsem s atletikou, proložil to tancem, a nakonec jsem si plnil ambice v aerobiku. Byl jsem zaměřený na výkon a částečně to ve mně pořád je. Nechal jsem toho, protože mě vyčerpávala konfrontace, a rozhodl jsem se opustit prostředí, kde jí bylo plno.

Proto už sport prakticky nesleduju, ale ani ho nehaním. Naopak, občas se mě něco dotkne a já si řeknu, že to tam je.

V mých očích tohle dřív vyjadřoval například fotbalový brankář Petr Čech. Ne, neříkám to proto, že u nás v Power Yoga Akademii jeho žena před lety přišla na školení. Prostě jsem zapnul televizi, on byl v bráně, koukal jsem na něj a viděl vyladěného sportovce, ze kterého vyzařoval klid. Když chytal, i když mluvil.

Na tohle téma by se dala rozvést složitá filozofická debata, protože sport, především ten vrcholový, je pro mnoho lidí opakem jógy z důvodu, že se v něm pořád o něco usiluje. Lze to ale rovněž otočit a připustit, že je to v jádru totéž. Může za to princip pohybu a dosahování cíle.

Je schován ve všem.

Nemyslete si, i v józe je výsledek, jen není tak extrémní jako třeba v hokeji, protože nemáte co vyhrát. Pozice jsou pořád stejné, ale váš přístup k nim se může praxí měnit.

Pro mě navíc jóga byla na začátku vyloženě sport a pohyb, až časem jsem objevil její mentální zákoutí a práci s emocemi. Tahle přidaná hodnota nakonec začala být dominantní.

Díky tomu mě už dvacet let uspokojuje to, co dělám.

Největší praxí pro mě je, když odjedu z Prahy na chalupu k Příbrami a jdu se psem do lesa. S ním je to nejlepší meditace a zázrak. Jen ho pozoruju a jsem koncentrovaný. Na přírodu, na procházku.

Vypnu hlavu a vrátím se úplně vyčištěný.

. O životě

. O sexualitě

. O vyhoření

. O radosti

. O ...

Celý rozhovor ZDE.

  • Focení celého příběhu probíhalo na Bytízu, okres Příbram. Tam to mám moc rád. Byl jsem jak prase od psů, ale celému týmu to nevadilo. 
  • Zde trávil prázniny a i částečně vyrůstal -  můj Jakub a jeho ségra Bára nám uvařila úžasnou večeři, na kterou celý tým dodnes vzpomíná. 
  • Všichni tři psi Aki, Fox i Mufka běhali s námi a pomáhali nám fotit i točit. 
  • Fotografka Jana Mensatorová zkoušela nové kousky s Canonem a když na mě vypustili "páru" ...viz video.
  • František mně zpovídal a Vašek (jmenovec) točil scény ze zákulisí. 
  • Ze zákulisí můžete zde vidět VIDEO
  • Na Instagramu naleznete odkaz ZDE.

022255EE-E76A-4012-92BE-3C9DBAC92187.jpeg
0DD08F15-3CD1-4EA8-BEA9-32FB0B2E1A86.jpeg
1D1E80B8-8AC8-476C-9438-70D256769C6F.jpeg
43FDABFA-5177-4CD5-809A-1B16855BBF3C.jpeg
465F1CE7-D0E5-40B8-87DC-B7549844EA34.jpeg
7D09CD31-B90F-4D14-BFDA-DD5DD06DCD6D.jpeg
AA0C3CCC-13DD-4292-950C-396AF1B25501.jpeg
BCEB59C3-3D4D-4E36-B1B1-DD7725463B9C.jpeg
F717A0A6-D9A3-4542-95B7-0034BA90A4C1.jpeg

Komentáře

Lenka Průchová | 14. 04. 21 - 00:37
Vaší

Přidat nový komentář

Jméno


Weleda