Zkoušky z dospělosti, aneb mládí a stáří

Zkoušky z dospělosti, aneb mládí a stáří

16. 05. 2019  |   Životní harmonie

Duše se nemění, ale my ji ovlivňuje myslí... a také věk, situace, okolí a život, který žijeme. Prostě ...ustát nejenom sám sebe je fakt kumšt. 

18 let! To je neskutečné. Zasel jsem myšlenku, nechal ji v mysli pobývat, staral se o ni, pěstoval ji, udržoval ji a tak 18 let stačilo, aby myšlenka dosáhla dospělosti a kvetla. Věřím ve vše, co dělám a jsem vděčný Vesmíru, jak vše skládá. Mojí snahou je, aby v každé myšlence byla obsažena i určitá esence volnosti. O budoucnosti jsem nepřemýšlel. Krok za krokem jsem dělal přirozeně věci… pravidelně a postupně. Netlačil jsem na pilu, ale jako pilná včelička pracoval. A nyní hrdě hlásím - dospělost ...18 let!

Zkusili jste někdy udržet to, co milujete, 18 let? To je výzva, co? Možná mi rovnou odpovídáte... můj vztah trvá, děti jsme vychovávali, firmu jsme budovali... a já až nyní vidím, zažívám a cítím, s jakou pokorou se musím sklonit k tomu, že jsme v průběhu pěstovali víru v tým a sebe sama, v to co děláme, ikdyž klacků pod nohama bylo hodně. Obdivuji, že jsme to občas nezabalili. Je to o hledání kompromisů, vyslyšení nároků těch, co vás třeba i tak dlouho znají, nebo i těch, kteří v tuto chvíli nevědí, o čem píšu a jdou jako buldozér vpřed.

Otevřít jógové studio je jednoduché. Prostě to uděláte. Máte na to svou sílu a nadšení, třeba nemáte nic, ale risknete to, někdy pro to máte finance od manžela a jeho víru, nebo investora za zády. Těch způsobů je mnoho. Poskládáte to dohromady a realizujete svůj sen. “Podnikání” začne fungovat, jste plni euforie, nadšení a jste nejlepší. Držíte se v popředí zájmu, vymýšlíte, ladíte a tvoříte. Postupně vám docházejí síly, jste unavení a možná i vyhoříte. Přijde den, kdy to buď položíte a nebo se nadechnete a jdete dál i s tím, že jste už o generaci jinde a dcery maminek vám říkají: “Maminka vás pozdravuje, ona s vámi cvičila tam a tam”. A mně se vždy zatají dech a říkám si: “Ty jo, to je doba, co uběhla”, a musím říci, že od mé výhry Mistra republiky ve sportovním aerobiku, to je už 25 let. Od té doby jsem byl každý večer ve fitku, či jógovém studiu a cvičil jsem s vámi.

Každou chvíli života člověk hledá sám sebe a snaží se ustát sám sebe na jedné noze, když balancuje např. v pozici tanečníka, kterého “cvičí” již 18 let stále stejně. To lze říci o každé jógové pozici a technice, kterou učíte a tak je důležité nepodlehnout klamu “nudy”, která se se stále s prodlužující se dobou v různých fázích přibližuje. Mám svá jógová studia stejně tak dlouho, jako prvotní myšlenka vznikla. Sice na začátku nebyla ještě hmotná, ale v mysli byla. Já sám se v nich učím balancovat mezi “starým-stejným” a “novým”. A obé je vlastně stejné, ač každý člověk to vnímá jinak. Generace starších (bez urážky, a s úctou) chce klid a prožívat ztišení - to, co je, dle mého názoru, i cílem jógy. Generace mladých (bez urážky, a s úctou) chce žít, cestovat, bavit se a hrát si. A jak to skloubit s provozem studií? To je dílo a každodenní otázka, jak vše ustát, stejně jako když provádíte pokaždé balanční pozici ve své oblíbené lekci jógy. Jednou vám jde dobře a podruhé ji nemůžete udržet. Má Energy Studia jsou v dospělosti. Vyzrála, zmoudřela, ale musela i zdivočet, protože vývoj / změna je základ Vesmíru a o umoudření nemůže být řeč. “Mládí” tlačí svou přirozenou silou, aniž by vědělo o všech sínusoidách přirozeného vývoje (díky za to). Někteří zkušení lektoři (služebně starší) stále vedou lekce, ale ne již tak moc, protože i oni touží být večer doma, jiní to možná už i pověsili na hřebík, další si otevřeli svá jógová studia, lektorky těhotní, všichni méní své cíle a priority ... prostě jógové studio reflektuje život a odráží ideu, že stálost... neexistuje.

Někteří mi píšete, voláte... kde je stabilita a ti zkušení lektoři? Trápil jsem se tím, protože i já jsem zestárnul a vnímám v sobě aktuální otázku: “Ustát sám sebe”. Vše chci vyřesit ke spokojenosti většiny (ne individuality) a tak ve studiu kombinujeme zkušenost a divokost, usedlost a nekonvečnost… a to je život. Každému ze skupiny té, či oné je třeba té druhé pro pochopení chodu světa a tak díky za to, co se nám každý den nabízí… trénink schopnosti reagovat a nezvyknout si. Nesmířit se s tím, že věci takto jsou, ale že věci jsou stále živé a variabilní. A tak jsem do týmu studií pozval lidi, které znám, věřím jim a mám je rád. Jsou to lektoři jógy, kteří “teď a tady” dělají to, co mají rádi a čemu věří.” A já jsem rád. Já jsem o 25 let zestárnul oproti mým juchajícím aerobikům, které lákaly davy. Zestárnul jsem, ale na druhou stranu mám stále sílu a chuť jít dál s respektem k mnohosti a variabilitě.

A tak mě omluvte, že nejsem schopný zajistit to, co bylo. Vše se mění a je to přirozené. Přítomnost nám všem nabízí posun! Je to možnost, kterou můžeme zvládnout s respektem k chodu času. Nic nestojí na místě a zkoušky z dospělosti přacházejí v každém věku. A zkoušky se hlásí víc a víc, když bilancujete ve svých občankách s průkazností věku.

Mládí... je stav mysli! Stáří (zkušenost) je cítit na těle. Mládí není návod na pravdu... ale vytyčování si teritoria, jako přirozeně dělá i lev v přírodě. Odpověď na cestu jsme schopni definovat až ve “stáří”, když zkoušky z dospělosti skládáme každý den, bez možnosti opravovat. Pomyslné nesložení znamená…uvědom si, nefňukej a vstaň. Jdi dál…od toho jsi tady. Nejsi zde jako panenka z porcelánu, ale vnímej každý nový den jako výzvu, posunout se dál. A to je na tom všem krásné. Učí nás to být přítomnými, ne zvyklými, nebo povýšenými.

Děkuji!

PS: Při hledání mého jména v řádných rozvrzích studií na mě nenarazíte. Neodešel jsem, nepropadnul jsem depresi, jen jsem vyslyšel to, co učím vás všechny, - vyslyšení svých potřeb a přání v sobě - respekt a uspokojení sebe sama. A tak pravidelnou lekci nemám, ale víkendové lekce powerjógy, mini-kurzy, nebo speciální lekce ve studiích, které mohou inspirovat jógovou praxi budu mít vždy, dle situace, vypsané. Mám rád ten kontakt ve studiu s vámi. I nadále učím lektory jógy, jsem na různých akcích, víkendech, jógových dovolených a nebo v mobilním office i ve studiu a tak… vše je na každém z nás.

Komentáře

Markéta | 03. 08. 19 - 00:58
Děkuji moc, výborný článek:)
Honza | 17. 05. 19 - 21:12
Vašku, ty roky rozjuchanýho dance aerobiku byly skvělý a jsem za ně vděčný!

Přidat nový komentář

Jméno


Weleda