Aloha, Maui a jóga, aneb #tonikdyneomrzí

Aloha, Maui a jóga, aneb #tonikdyneomrzí

28. 12. 2018  |   Cestování

To, co mě na Maui fascinuje, kromě vzdálenosti od Evropy a místa v Tichém oceánu, je to, že stačí jet po silnici a pozorně se dívat. Můžete vidět vyfukující gejzír vody, zadní ploutev velryb nebo její výskoky, které pořádně rozčeří vodní hladinu

Všudypřítomné slepice a kohouti díky hurikánu z roku 1982, který je vypustil na ulici, neustále proměňující se počasí, palmy naklánějící se ve větru a ze silnice viděné hrající si, skákající velryby... to je prosincové, vánoční Maui, druhý největší havajský ostrov uprostřed Pacifiku. 132 ostrovů z nichž 8 větších a hlavních tvoří havajské souostroví, patřící jako 50. stát k USA, avšak spadající pod polynéské souostroví.

Cesta na Havaj
Již v Praze jsem se připravil na velkou vánočně-novoroční cestu a zakoupil jsem s Hawaiian Airlines letenky do Kahului. Hledal jsem na české Letušce, kde jsem nakonec našel nejvýhodnější cenu letenky. Letiště v hlavním městě Maui – Kahului, kde se palmy větrem naklánějí, je ostrovní, stále se zvětšující letiště, kam létají letadla z LA, SF a také Seattlu. Z mé zkušenosti je dobré na americkém kontinentu zůstat pár dnů, abyste se zregenerovali po letu z Evropy, který je dlouhý. Navíc vás pak čeká ještě cesta k Pacifiku, která trvá dalších šest hodin. Proto, když budete plánovat cestu na Havaj, počítejte s časem a také s tím, že vás čeká jet lag. Havajské ostrovy jsou od Čech posunuty o -12 hodin, a tak první dny po příletu budete dost mimo. Mně trvá minimálně týden, než se vzpamatuji a srovnám. I celý organismus je rozhozený, a tak se vše, včetně trávení a vylučování, nově nastavuje.

Maui láká svojí jedinečností, teplem a pohodou, stejně jako celá Havaj. Přivádí mě sem, již po několikáté, neomezenost jógy, spirit a síla vulkánu, oceánu a hippies, a letos navíc upgrade tréninku restorativní jógy a velký jógový festival, který se v lednu 2019 uskuteční v Lahaině. Když vše spojím do jednoho celku, je z toho pohodová pracovně-relaxační dovolená, na kterou se jen tak nezapomíná. Ubytuji se v Lahaině, což je ve středu Maui, odkud se po celém ostrově výborně cestuje. Postupně vystřídám i ostatní ostrovy a na Maui se opět vrátím.

Lahaina (také psáno Lāhainā) je havajské město na západním pobřeží ostrova Maui. Žije v něm 11 704 obyvatel a v období sezóny se počet až zečtyřnásobí. O vánočních svátcích je Lahaina přeplněná a místní komunikace, parkoviště a restaurace nezvládají příliv turistů. Všechny atrakce a běžné výlety loďmi, vrtulníkem atd. jsou zcela vyprodány. Název města znamená v havajštině „nemilosrdné slunce“, protože zdejší klima je mimořádně horké a suché. I přesto zde prší a počasí se mění jako všude jinde. Symbolem města je obrovský fíkovník „banyán“ v jeho centru, který byl zasazený roku 1873 jako připomínka 50. výročí příchodu misionářů. Hlavní ulici Front Street v Lahaině (původně hlavní město mauiského havajského ostrova) lemuje Tichý oceán umožňující nádherné obrazy s průzračně tyrkysovou barvou vody odrážející sluneční paprsky. Usednete-li mezi 17.–18. hodinou do přístavu nebo na jakoukoliv pláž, pozorujete neskutečné západy slunce.

Delfíni a velryby
Kdo by netoužil vidět ve volné přírodě velryby a delfíny, že? Na delfíny musíte mít štěstí a je lepší vyjet ferry právě na Lanai, kde je větší pravděpodobnost jejich spatření, stejně jako žraloků. Lanai je ostrov naproti Maui a cesta ferry trvá 40 minut. Cestou můžete spatřit velryby, delfíny, a tak ušetříte za „whale watching“ túru. Ostrov je v soukromých rukou majitele softwarové společnosti Oracle Larryho Ellisona, který zde postavil a vlastní dva hotely Four Seasons. Překrásná pláž a výhled na zátoku bere dech. Na Lanai se pěstují ananasy (Lanai jiným názvem Ostrov ananasů) a kromě hlavního města Lanai City s jednou ulicí a předraženým vším, zde nic jiného není. Jen hotel a turisté. V období Vánoc stojí noc v hotelu 1900 dolarů.

To, co mě na Maui fascinuje, kromě vzdálenosti od Evropy a místa v Tichém oceánu, je to, že stačí jet po silnici a pozorně se dívat. Můžete vidět vyfukující gejzír vody, zadní ploutev velryb nebo její výskoky, které pořádně rozčeří vodní hladinu. Začátkem prosince sem připlouvají z Aljašky, aby vrhly mladé. Jakmile se zbaví „outěžku“, začínají spolu dovádět a skákat, a tak sezóna pozorování velryb, která končí na konci března, může začít. Je to neuvěřitelný kýč, který je zde často k vidění, a vy jen žasnete, jak úžasná je příroda. Zrovna včera jsem byl na pozorování velryb na raftu. 90 minut – pršelo, byl vítr… den, kdy přívlastek „sdíraná sluncem“ pro Lahainu neplatil. I velryby měly stejný názor, a tak se neukázala ani jedna… až do chvíle, kdy jsme se rozhodli vrátit. Vedle raftu, z nenadání, vyskočila velryba do výška a všichni byli v šoku.

Počasí a Road to Hana
Vydáte-li se na cestu na Havaj, na jakýkoliv polynéský ostrov, počítejte s tím, že počasí se mění každou chvíli. Především zimní období (prosinec–leden) je teplé, ale proměnlivé, a tak vás déšť může svlažit každou chvíli. Je ale teplo, a tak hned oschnete, a už se můžete opět smažit na pláži nebo se vydat na trail na sopku či do džungle. I tak může být vše jinak, ale to je právě ta přítomnost, která dělá vše autentickým. Chcete-li stále přítomné slunce a teplo, jedete do Wailey nebo zůstáváte na kýčovitých plážích Lahainy. Chcete-li bujarost přírody a stále přítomnou duhu nebo surfovat, vydáte se na sever ostrova do Paiy a Haiku. Chcete-li zažít cestu úzkými klikatými silnicemi, kde dvě auta vedle sebe neprojedou, džungli a opuštěný kraj, množství vodopádů i čůrků, vydáte se hlavní „dálnicí“ Hana Highway právě do městečka Hana. Je to neskutečně krásná krajina, kde zažijete její divokost a magičnost. Liány, banánovníky a divoké palmy naklánějící se nad silnicemi, které se klikatí krajinou druhého největšího havajského ostrova, naplní vaše smysly po okraj. Silnice se poměrně často spojí do jednoho pruhu. Přednost má ten, kdo je na místě první, nebo Havajan řítící se na tracku. Zůstanete-li přes noc, sednete si večer na terásku a inspirace k vám přichází sama. Jako by se v Haně zastavil čas a vaše mysl ustala.

Sopky
Všechny havajské ostrovy jsou vulkanického původu. Chcete-li stoupat do výšky a udělat traily po sopce (tři tisíce metrů nad mořem), vydáte se za brzkého úsvitu na Haleakalu (registrujte se předem), ze které uvidíte nádherné havajské souostroví. Haleakala je místem, kde můžete zažít i sníh. Toužíte-li o Vánocích po sněhu, možná se vám poštěstí na Big Island, největším havajském ostrově. Zde stojí za viděnou aktivní sopka Mauna Kea, která je nejvyšší sopkou – horou světa. Její výška dosahuje 10 205 metrů – počítáno ode dna oceánu. Nad povrchem zemským dosahuje 4205 m. Je to jediná, takto vysoká hora, kam můžete dojet z nuly až do čtyř tisíc autem, ale počítejte s tím, že potřebujete čtyřkolku, a ne Mustang! To jsem už vyzkoušel a opravdu s Mustangem Mauna Keu nezdoláte. Pozor! Jedná se o velké převýšení, a tak musíte stoupat pomalu.

Pláže a vegetace
Vítr je tak silný, že vlny oceánu jsou několikametrové, a proto je Havaj vyhlášená jako surfařský ráj. Některé nejkrásnější písčité pláže se nacházejí (překvapivě) na okraji hlavní tepny ostrova. Blízko letiště, kde nad vámi prolétávají obří letadla Hawaiian Airlines a další, jste na kýčovité pláži, kde nejsou lidi. Když navštívíte ostatní pláže, u hotelových komplexů leží mnoho turistů, a tak zažijete opravdu ty nejkrásnější pláže, jako čistotu přírody. Všechny pláže, i před luxusními hotely, jsou volně přístupné, stejně jako lobby a bary ve všech hotelech ostrova, i když nejste hosty. To je příjemné, protože v žabkách a plavkách se na vás nikdo divně nedívá. Bary nabízejí poměrně cenově přijatelná jídla, a tak máte možnost z pláže nikam necestovat a dobře se najíst.

Zdejší vegetace a příroda jsou pastvou pro oči. Divoká vegetace tvoří velkou část ostrova. Kolují zde historky, že když vstoupíte do džungle, nemusíte se už vrátit. Prostě šlápnete někam a podmáčená zem se s vámi propadne a je po vás. Není zde vhodné chodit kamkoliv, stejně jako se kdekoliv koupat, ač pobřeží k tomu vyzývá. Oceán je tak silný a vlny tak velké, že mají v sobě zpětný chod. Vůbec vás nechtějí pustit zpět. Jedna vlna vám podrazí nohy, druhá vás smete a třetí už nevrátí. S oceánem si není dobré zahrávat, a proto čtěte informace na plážích, řiďte se nařízeními pobřežní hlídky a užijte si pláží a oceánu naplno, ale s respektem a pokorou. Vy opravdu nejste jeho pán. Navíc, objeví-li se na dně oceánu díra, může vás pohltit a už vás nevydá ani ona.


Hippies a lifealoha
Na havajském ostrově Maui nikdo nespěchá. Všechno je na pohodu a „cool“ prožitek. Bodejť by ne, když slunce sdírá Maui, oceán omývá těla, vlny, vzduch nabíjejí energií každou buňku vašeho těla, a navíc alkoholu i drog je zde dostatek. Marjánka je už povolenou drogou, a tak stačí přejít ulici nebo pobýt na pláži, a i když nekouříte, máte v sobě závan veselosti. Příjemné prosincové teplo (25–30 stupňů), síla Tichého oceánu, velké vlny rozbíjející se o útesy, barevnost bujaré vegetace naladí mysl na krásu, pohodu a oddech. Stačí jen sedět na pláži a dívat se do „blba“. Maui je ostrov, kde duha září několikrát za den, štěstí padá z nebes, kde vítr pročechrává koruny palem, stejně jako hlavy všech návštěvníků. Někteří to pročechrání zvláště potřebují. Podivínů je na ulicích opravdu dostatek, ale jejich veselost nakazí.

Paia, městečko na severním pobřeží, láká všechny surfaře. Zdejší vyhlášená Baldwin beach je jejich rájem a také kolem 18. hodiny domovem velkých želv, které vystupují z oceánu na pláž. Paia je plná přestárlých hippies a exotů, zkouřených kluků a holek, surfařů a také nadšenců do jógy a meditace. Jsou zde jógová studia, která nabízejí od restorativní jógy přes flow vinyasu a power jógu i tréninky meditací. V centru města otevřete dveře jógového studia a rovnou vstoupíte do studia na svou podložku. Surfaři, nadšenci do jógy, jógově koketující cvičí spolu například v otevřeném sálu k oceánu. Vinyasa jóga, aštanga jóga, maui aloha jóga, sunrise flow jóga jsou nejčastěji se objevující názvy v rozvrzích studií. Maui aloha jóga byla úžasným zážitkem. S živou hudbou, zpěvem a dynamickým cvičením jógových ásan se tělo i mysl naladily do naprosté pohody. Zvuk bubnů stále zůstával v hlavě a tělo chtělo stále tančit. Což zde není problém. Restorativní jóga ve Spirit Island Studiu v Lahaně nakopne vaše vnitřní já takovým způsobem, že vůbec nechápete, co se děje. Ticho, anebo hra tibetských míst jsou techniky, které hluboce relaxační jóga využívá. Po 90 minutách vstanete z poslední z relaxačních pozic a vůbec nevíte, kam máte jít, kde jste a proč tady jste. Jen jste a chvíli vám trvá, než procitnete. Praktikovat jógu, zde v teple, se vzduchem plně ionizovaným ze zdejšího oceánu a velkého větru je to, co způsobí na závěr lekce úsměv na rtech, konec konců jako všude jinde na světě.

Ale co více si od Havaje přát než neskutečnou radost a pohodu! Je to zážitek, na který se nezapomíná.

8UNms2AzQsukD8ga7YikzQ
BJCipWlqTP+TLmRRkmrsbw
BzVqu2LBTRSFRR7mvsiWfQ
f1m83lWDSMOmEYYaG0bHcw
fullsizeoutput_5ec7.jpeg
fullsizeoutput_5edf.jpeg
fullsizeoutput_5ee3.jpeg
fullsizeoutput_5ee5.jpeg
fullsizeoutput_5ee9.jpeg
fullsizeoutput_5eea.jpeg
fullsizeoutput_5eec.jpeg
fullsizeoutput_5ef3.jpeg
fullsizeoutput_5ef6.jpeg
fullsizeoutput_5f4f.jpeg
fullsizeoutput_5f7c.jpeg
gbeAAO2rSKyw+iRIZC1k4w
lj2wQuGSRMOaxUtsNL3dyg
MoN0syMUTSCg%%HW2qjiIQ
NqfNl8+ISBCjiSz24Irzzw
qvAmawW0RV+CM1WFTu5E7w
RupRuUjXRrCn2hvlLzrwhw
xqkK41cURsWOyWWvRZJtHw
XZ3XY04GTiuPqH%+lUTO5Q
Z6XytywqRpStRqkLCrfUFw

Přidat nový komentář

Jméno