Blog #mojecesta

Moje výkonnost závisí na času, který mám sám pro sebe a pro rodinu. Bez času sám se sebou, buď v tichu meditace, nebo při józe a sportu, nebo se psem v lese, bych svůj čas využíval neefektivně. Řízení firmy a týmu vyžaduje mou energii, kterou čerpám ve chvílích volna. Powerjóga, jako má úžasná společnice, mi při ranní praxi vlévá energii a vytrvalost do žil a já pak v klidu zvládám sebe a život. Vyzkoušel jsem si, jaké to je zakolísat a dostat se z rytmu a rituálů. Spokojenost, která díky organizovanosti zaplňovala mou mysl, tak byla ztracena. Trvalo mi šest měsíců, než jsem se sebral, ale díky těmto měsícům jsem pochopil, jak jsou řád a rituál důležití parťáci pro udržení energie a vitality v běžném dnu.

Nyní je čas proto na sobě makat, užívat si život, pracovat i odpočívat, poznávat, cestovat a přemýšlet o tom, jak žít naplno. Vydal jsem novou knížku Žijte jógu, kde je mnoho tipů, jak život udělat krásným, vzrušujícím a zajímavým. Pojďte se mnou do toho! 

Píšu do svého blogu #jogunecvicimaleziju o józepřináším různé tipy, repotáže z cest, motivuji k udržení kondice sportem a jídlem, a tak pojďte číst, komentovat a dávat své tipy, ať se cítíme dobře.

#zijtejogu  #poweryoga  #vaclavkrejcik  #yoga  #joganapohodu  #cestovani  #athlete

Fakta a mýty o józe a dýchání, díl druhý: Nadechněte se a hlavně…zhluboka

Trénink dechových technik a řízených zádrží dechu pomáhá adaptovat organismus na "zhoršené podmínky" a podporuje obranyschopnost organismu a zlepšení kvality dýchání. Proč hluboký nádech? Jde o nedostatek kyslíku, který vás vede k nadechnutí se, nebo - jde o zvýšenou hladinu CO2 v krvi, nebo sníženou odolnost vůči tomuto obsahu v krvi? 

celý článek

Nový blog DÝCHÁRNA:: Fakta a mýty o  dechu, první díl

Nový blog DÝCHÁRNA:: Fakta a mýty o dechu, první díl

Nadechněte se zhluboka a užijte si kyslíku. Už jste to slyšeli? Je to kec, nebo správně? Rád bych se společně s vámi zažal bořit do hloubky nesmyslů a smysluplnosti jógy a dechu. Vydejte se se mnou na poznávání a boření mýtů o dechu a józe. Začínáme TEĎ... třeba tím, proč dýchat, nebo nedýchat nosem?

Můj blog Žijte jógu: Věřte sami sobě

Můj blog Žijte jógu: Věřte sami sobě

Mějme odvahu říci: jsem dobrý, jsem dobrá, jsem to já, jsem sám sebou a jsem na to pyšná/ý...!


Věřte své autenticitě, aneb Když vás život svádí

Na začátek mého přání do nového roku si vypůjčuji - pro mě - dokonalé vyjádření mého stavu, z Instagramu Thomase Lélu (@thomaslelu): 2021 changed me; 2022 broke me; 2023 opened my eyes; 2024 I’m coming back!

celý článek

Tradice Vánoc, aneb jde to i jinak

My sami o sobě tradiční nejsme. Ale vlastně - co je to tradice při porovnávání lidí, když v každém z nás je stejný kus jádra? Že! Prostě tradice určující, co je správné a jak lidi mají žít, je velký nesmysl.

celý článek

Jógový retreat na vlastní kůži - Bali a Jáva

Žijeme ve společnosti, která, více či méně, má vše. Žijeme v dostatku, hlady netrpíme, můžeme pracovat a tvořit své cíle, pokud se daným způsobem rozhodneme. Máme rádi dobré jídlo, někdo si rád pochutná na dobrém vínku, nebo pivu, rádi cvičíme jógu a staráme se o sebe, nebo si jen tak užíváme. Není možné paušalizovat, protože setká-li se skupina lidí, tak všechno spektrum možností i představ, jak žít svoji spokojenost” se mísí i projevuje. Co pro druhého je výborné a žádané, jiný odmítá a naopak. Prostě práce ve skupině lidí je vždy… balancováním mezi možnostmi, hranicemi i záměrem. 

celý článek

Proč je důležité dýchat nosem?

Tolik diskusí se vede o dýchání a práci těla v souvislosti s dechem. Nejenom z jógy a její praxe mám osvědčená pravidla, která se na kvalitě dechu podílejí. 

celý článek

Jak v životě a mysli rozvíjet pozitivitu a radost?

Podzim je vhodné období pro tvorbu rituálů a nových zvyků, návyků. Pokud to tedy tak cítíte, zkuste udělat něco pro sebe a vytyčte si cíl/e, kterého/ých chcete dosáhnout. Potom se sami sebe zeptejte v tichu meditace: Vychází má touha ke změně z mé vnitřní podstaty, nebo jsem byl k tomu dotlačen - někým, něčím?

celý článek

Jógová praxe a období po rovnodennosti

Uklízíme v sobě. Noříme se do sebe a necháváme opadat listí (vše, co jsme doposud získali), které již není třeba. Zkoušíme to, protože během celého roku jsme toho nasbírali mnoho, a tak po uzrání a sklizni, nepotřebné musí odejít.

celý článek

Se zářím začněte psát deník

Začátek září přináší skvělou příležitost začít si psát deník jako prostředek udržení řádu a rituálů, seberozvoje a meditace. Denní záznamy, otázky a doporučené antistresové, jógové, koncentrační i meditační techniky mohou pomoci získat lepší orientaci v sobě samém, jak v myšlenkách, tak v urovnání nebo poskládání mentálních obrazů mysli.

celý článek

Weleda